Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain pähkinäistä

Lukiomme käytävillä saattaa toisinaan huomata kangaskasseja, joita koristaa kuva pähkinäpensaasta. Tämä pensaskasvi on tuttu näky Lohjan luonnossa, mutta sen päätyminen lukiomme tunnukseksi ei tapahtunut sattumalta. Idea koulun omasta lipusta syntyi vuonna 1964 koulun vanhojen oppilaiden keskuudessa ja pensas onkin vakiintunut koulumme symboliksi.

Ikonisen pähkinäpensaslipun on suunnitellut palkittu heraldikko Olof Eriksson. Hän oli varsin ahkera työssään – Erikssonin kynästä on syntynyt yli sata vaakunaa. Hänen tunnetuin työnsä on vuonna 1978 käyttöönotettu Suomen vaakuna.

Koulumme lippu julkistettiin lokakuun lopulla vuonna 1964. Julkistustilaisuus alkoi perjantaina 30. lokakuuta kahdella puheella. Äänessä olivat lukion silloinen rehtori Rolf Ali-Melkkilä ja Helsingin ylipormestari Lauri Aho. Puheita seurasi lipun naulaus, jonka Aho aloitti. Rehtorit Wäinö Hirsjärvi, Rolf-Ali-Melkkilä ja lehtori Tyyne Salminen naulasivat lipun. Paikalla olivat myös senioriyhdistyksen puheenjohtaja Arvo Rinne ja varapuheenjohtaja Veijo Perkonen. Moni muu senioriyhdistyksen jäsen osallistui myös naulaamiseen.

Lauantaina 31. lokakuuta pidettiin itse pääjuhla, jossa Helsingin yliopiston professori Sulo Toivonen lahjoitti lipun koululle. Toivonen piti myös puheen, jossa hän toivoi, että lippu juhlistaisi koulumme tilaisuuksia ja että koulumme maine pysyisi puhtaana ja valkoisena.

Pähkinäpensas on merkittävä paitsi lohjalaisuutensa, myös symbolisen merkityksensä vuoksi. Erityisesti Brittein saarten kansanperinteessä ollaan uskottu pähkinäpensaan suojelevan kaoottisilta voimilta. Tämä näkyy esimerkiksi irlantilaisessa legendassa, jossa suojeluspyhimys Pyhä Patrick karkotti käärmeet Irlannista pähkinäsauvan avulla.

Käärmeiden ja muiden pimeiden voimien uhka ei arkimaailmassa ole kovin todellinen. Silti lukiolainenkin joutuu kokemaan kovia koeviikkojen ja niskaan hengittävän ylioppilastutkintolautakunnan muodossa.

Anni Kanniainen

Lähteet: Kreivikunnan Uutiset 2/2014, Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat (2008, Helmi Kustannus)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s