Purjehdusta lukio-opintojen ohessa

Teksti: Iina Jauhanen ja Aino Wahlman. Kuvat: Juhana Saarinen

Lohjan Yhteislyseon lukiossa on järjestetty purjehduskursseja nyt kahtena syksynä peräkkäin. Ensimmäisessä jaksossa pidetylle kurssille osallistui tänä syksynä noin viisitoista purjehduksesta kiinnostunutta nuorta. Kurssiin sisältyi sekä teoria- että käytännön harjoittelua, ja se huipentui viikonlopun kestävään päätösretkeen Karjalohjalle ja takaisin. Kurssi alkoi purjehdusta koskevalla teoriatunnilla, jota seurasi kauniissa säässä käyty ensimmäinen harjoituspurjehdus. 

Kuvassa kippari Leo Junno ja purjehduskurssilaiset Susanna Niskanen ja Iina Jauhanen ensimmäisellä purjehduksella.

Käytännön ja teorian tasapaino

Ehkä jopa odotetuin ja opettavaisin osa kurssia oli juuri harjoituspurjehdukset, jotka käytiin Lohjan Purjehtijoiden majan edustalla. Harjoituspurjehdukset nostivat lukiolaiset ylös pulpeteista ja piristivät pitkien päivien jälkeen. Purjehduksilla termit ja käytännönasiat tulivat tutuiksi, mikä valmensi kohti päätösretkeä. Kokeneet kipparit pitivät huolen siitä, että kaikki tarvittava tuli opittua. Harjoituspurjehduksilla pääsi kohtaamaan jännittäviäkin asioita ja luottamaan omaan osaamiseen. Harjoituspurjehduksia tukivat teoriatunnit. Teoriatunneilla käsiteltiin termistöä, säätä, solmuja ja turvallisuutta koskevia sääntöjä. Näitä opittuja asioita päästiin soveltamaan purjehduksilla. Purjehduksilla päästiin kokemaan purjehtiminen vähemmän ja enemmän tuulisessa säässä, erilaisilla veneillä purjehtien. Veneinä toimivat matkapurjeveneet Scampi ja Elan 19, sekä kaksi Melges 24 -kilpapurjevenettä.

Matkapurjevene Scampi harjoituspurjehduksella.

Kurssilaiset valmistautumassa purjehdusta varten. Kuvassa vasemmalta oikealle Susanna Niskanen, Iina Jauhanen, Henrik Sinivuori, Jenna Pyrhönen, Aino Wahlman ja Taika Lapila.

Kurssi huipentui retkeen Karjalohjalle

Lauantaina 5.9. testattiin kurssilla opittuja taitoja viikonlopun kestävän päätösreissun merkeissä. Reissulle lähtiessä sää näytti jo synkältä ja pilviseltä, mutta Isollaselällä sää muuttui huomattavasti myrskyisemmäksi. Tuuli oli kova ja jatkuvan sateen lisäksi välillä yltyvät sadekuurot löivät purjehtijoiden kasvoille. Yksi vene joutui palaamaan takaisin rannalle mastovaurion vuoksi. Lopulta kaikki pääsivät kuitenkin turvallisesti perille purjehtien tai moottoriveneellä.

Karjalohjalla sateen ja Lohjanjärven kastelemia lukiolaisia odotti lämmitetty sauna ja pyttipannu. Ilta vietettiin rattoisasti porukalla ja uudesta kokemuksesta rupatellen. Illan pimetessä paistettiin makkaroita porukalla ja pystyteltiin telttoja. Aamun sarastaessa syötiin aamupala ja pakattiin kamppeet valmiiksi. Tämän jälkeen lähdettiinkin jo valmistelemaan veneitä lähtöä varten. 

Paluumatkalla lukiolaisia riemastutti kaunis sää, paria sadekuuroa lukuun ottamatta. Leon Scampissa raikasi letkeä musiikki matkalla Lohjan Purjehtijoiden majalle. Sinivuoren Melges 24 taas kiisi Scampin ohi kohti Lohjaa. 

Vasemmalta; Iina Jauhanen, Jenna Pyrhönen, Aino Wahlman ja Vilma Vahteri paluumatkalla Scampilla Lohjalle.

Henrik Sinivuori ja lukio-opiskelijat paluumatkalla Melges 24-veneellä.

Kurssi herätti mielenkiinnon

Pidimme kurssista kovasti, ja se toi mukavasti vaihtelevuutta pitkien sisällä istuttujen päivien väliin. Kummallakaan ei ollut lainkaan kokemusta purjehduksesta ja uuden oppiminen saattoi hetkittäin jopa jännittää. Vesillä liikkuminen oli kuitenkin jo valmiiksi tuttua kalastuksen ja vapaa-ajan veneilyn kautta. Kurssi tuntui enemmänkin uudelta harrastukselta eikä normaalilta koulunkäynniltä. Lukiomme tarjoaa upean mahdollisuuden tuodessaan hieman erilaista aktiviteettia kurssitarjottimeensa. Kurssin myötä meidän ja varmasti muidenkin mielenkiinto heräsi lajia kohtaan. Lähtisimme varmasti uudestaan kurssille mukaan tilaisuuden tullessa. 

Kippareille vaihtelua ja hyvää mieltä

Kurssilla kipparina toiminut Kaisa Sinivuori kehuu kurssin ilmapiiriä ja kertoo yllättyneensä siitä, kuinka nopeasti purjehduksen voi oppia täysin uutena asiana. “Mielestäni purjehduskurssi on aivan loistava lisä ja on hienoa, että Lohjan Yhteislyseon lukio ideoi tämänkaltaisia uusia kurssivaihtoehtoja”, kertoo 17-vuotias kilpapurjehtija ja lukiolainen Kaisa Sinivuori. Hän kertoo pitäneensä oman ikäistensä opettamisesta ja kurssin olleen virkistävä ja hauska lisä omaankin arkeen. Sinivuori lisää, kuinka oli hienoa opettaa oman lukion oppilaille asiaa, joka on hänen omassa elämässään vahvasti läsnä. “Olen itse purjehtinut 6-vuotiaasta asti ja noussut kansainväliselle tasolle, joten oli mukavaa päästä purjehtimaan rennosti kurssin merkeissä”, mainitsee Sinivuori. Tällä hetkellä Sinivuori kilpailee kansainvälisesti 29er-veneluokassa ja purjehdus on suuri osa hänen elämäänsä. Sinivuori kehottaa jatkamaan purjehtimista, mikäli kurssi herättää lukiolaisissa kiinnostusta.

Kaiken kaikkiaan kurssi on ollut hyvin opettavainen, mutta myös rento ja mielenkiintoinen. Kurssi myös yhdisti porukkaa ja loi nuorille uusia kokemuksia sekä muistoja. Olemme kiitollisia mahdollisuudesta osallistua näin hienolle kurssille.

Scampi miehistöineen paluumatkalla Lohjalle.

Kaisa Sinivuoren kipparoima Melges 24 ensimmäisellä purjehduksella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s